Home > Diensten > Databank medezeggenschap (demo)
Zoek:

Hoe moet een risico-evaluatie worden aangepakt? (arbo)
Tekst voor: OR en PVT

De risico-evaluatie als onderdeel van de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)

De risico-evaluatie is onderdeel van de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). De RI&E is een centraal onderdeel van de arbo- beleidscyclus. Met de RI&E wordt namelijk

  • inzicht verkregen in de aanwezige knelpunten en risico’s voor werknemers op arbo-gebied (veiligheid, gezondheid en welzijn).
  • maatregelen geformuleerd om de risico's op te lossen of te beheersen, resulterend in een plan van aanpak voor het bedrijf;
  • criteria geformuleerd voor de inhoud en de opzet van:
    • het verzuimbeleid;
    • het reïntegratiebeleid;
    • voorlichting en onderricht aan werknemers;
    • ondersteuning door (arbo-)deskundigen;
    • opzet van de bedrijfshulpverlening;
    • frequentie van het periodiek arbeidgezondsheidkundig onderzoek (PAGO).

De RI&E komt in vijf stappen tot stand. De evaluatie vormt de derde stap:

  1. Het in kaart brengen van gevaren en risico’s op basis van actuele inzichten en aan de hand van checklists en analyses van knelpunten.
  2. De tweede stap is aandacht voor speciale risicogroepen (categorieën personeel die gezondheidschade kunnen oplopen)
  3. Een evaluatie (weging) van de zwaarte van de risico’s die uit de inventarisatie naar voren komen.
  4. In de vierde stap wordt op een rijtje gezet wat er al gebeurt om de risico’s in te perken of te voorkomen, en in welke mate de onderneming gevaren in de hand heeft.
  5. In de vijfde stap wordt bekeken welke verdere actie’s mogelijk zijn om de risico's in de hand te houden of weg te nemen.

De risico-evaluatie nader bekeken

Definitie
De risico-evaluatie is een weging van de zwaarte van de risico's van de arbeidsomstandigheden die uit de risico-inventarisatie naar voren komen. Dat wil zeggen: vaststelling van de kans dat een bepaalde gevaarlijke situatie leidt tot een ongeval (incident) met meer of minder ernstige gevolgen. Of kortweg:

Risico = Kans x Gevolg

Wanneer beide factoren - kans en de ernst van een gevolg - in een getal worden uitgedrukt dan is het risico van een bepaalde situatie uit te drukken in een getal. Dat getal geeft dan uitdrukking aan de zwaarte van het risico. Deze kwantificering maakt een prioriteitstelling mogelijk bij het oplossen ervan. Zonder de risico-evaluatie is het niet mogelijk om de juiste prioriteiten in het plan van aanpak vast te stellen.

In de risico-evaluatie moeten actuele inzichten zijn verwerkt op het terrein van veiligheid, gezondheid en welzijn. Er moet verder aandacht zijn voor bedrijfsongevallen en beroepsziekten. En informatie moet worden verwerkt over arbeidsgebonden verzuim en het verzuimbeleid.

De gevolgen
Bij de taxatie van de ernst van gevolgen van een incident gaat het om de meest waarschijnlijke gevolgen. Deze staan los van de kans dat een incident optreedt: het gaat om de omvang en aard van het effect dat een incident waarschijnlijk op zijn omgeving zal hebben. Daarover kan men makkelijk van mening verschillen. Het is daarom nodig om deze waarschijnlijkheid zoveel mogelijk te baseren op ervaringsgegevens. Bij nieuwe technieken en nieuwe situaties zijn die niet altijd voorhanden. Wanneer geen ervaringsgegevens beschikbaar zijn probeert men vaak om de minimum en maximum omvang van de gevolgen te schatten.
Meestal deelt men de gevolgen in naar gevolgen voor de mens en gevolgen voor het milieu (in brede zin). De menselijke gevolgen vallen weer uiteen in gezondheidschade en materiële schade. Bij arbeidsomstandigheden gaat het om gevolgen voor de mens (werknemers). Bij milieurisico’s gaat het om de gevolgen van een incident voor de natuurlijke omgeving.

De gevolgen zijn te kwantificeren door ze onder te brengen in een schaal (van klein naar groot) en daaraan een waarde te verbinden. In de tabel hieronder van 1 tot en met 10.

Het meest waarschijnlijke gevolg

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
menselijk leed/
schade
ongeval zonder verzuim/
geringe schade
ongeval met verzuim/
grote schade
invaliditeit/
zeer grote schade
dood
milieu overlast aantasting ernstige aantasting ramp

Andere indelingen zijn mogelijk. Een indeling is vooral bepaald door de maximaal mogelijke omvang van het effect van een bepaalt type incident. Een andere indeling is bijvoorbeeld:
  • licht letsel (maximaal EHBO) of onwel bevinden;
  • blijvend letsel aan één of meerder personen (ernstige ziekte, invaliditeit, burnout, functieverlies van zintuigen of organen, arbeidsongeschiktheid);
  • dood van maximaal één persoon;
  • meerdere doden;

De kans
De kans dat bij bepaalde arbeidsomstandigheden een incident optreedt is te kwantificeren in een waarde (getal) door het uit te drukken in een frequentie (het aantal malen dat een incident voorkomt in een bepaalde tijdsperiode). Bijvoorbeeld zoals in onderstaande tabel. Elk type incident heeft zijn eigen frequentie-reikwijdte die de omvang van de kans bepaalt. Dit staat los van de gevolgen maar heeft vooral te maken met de stand van de techniek in combinatie met allerlei omstandigheden waarin deze techniek functioneert.

Kans op een incident

Kans frequentie waarde
hele kleine kans
kleine kans
matige kans
gerede kans
grote kans
> 10 jaar
2 - 10 jaar
0.5 - 2 jaar
1 mnd - 0.5 jaar
< 1 mnd
1
2
3
4
5

De indeling van risico’s in prioriteitsklassen
Het risico van arbeidsomstandigheden is te kwantificeren en in klassen in te delen door de waarde van het gevolg te vermenigvuldigen met de waarde van de kans. Verschillende risico’s kunnen op basis van hun waarde met elkaar vergeleken worden en in klassen worden ingedeeld. Voorwaarde daarbij is wel dat op alle vergeleken situaties dezelfde risico-kwantificerings- en indelingsmethode is toegepast.

De gekwantificeerde risico’s zijn in te delen in prioriteitsklassen. Aan elke klasse is een termijn gekoppeld waarbinnen de arbo-situatie die in die klasse valt wordt opgelost.

Voorbeeld van prioriteitsklassen

Risico Prioriteit Termijn maatregelen
R > 18
18 > R < 10
10 > R < 2
R < 2
klasse I
klasse II
klasse III
klasse IV
Acuut
Binnen 1 maand
Binnen 1 jaar
Behoeft aandacht

Door koppeling van de concrete arbeidsomstandigheden waarvan de risico’s zijn geïnventariseerd aan de prioriteitsklassen komt een prioriteitenlijst tot stand.
Dit is niet het Plan van aanpak, maar een belangrijke stap op weg naar het Plan van aanpak. Voordat er een Plan van aanpak is, dient namelijk ook nog op een rijtje te worden gezet wat wettelijke normen zijn en wat de wensen van de werknemers zijn. Verder moet worden bekeken wat er al gebeurt om de risico’s in te perken of te voorkomen, en in welke mate de onderneming gevaren in de hand heeft. Vervolgens wordt bekeken welke maatregelen mogelijk zijn om de risico's in de hand te houden of weg te nemen en hoeveel die kosten. In het Plan van aanpak zijn dus veel meer factoren meegenomen dan in de prioriteitenlijst.

De rol van de OR/VGW(M)-commissie

De werkgever moet de resultaten van de RI&E en dus ook van de risico-evaluatie op schrift stellen. Het is uw taak als OR of VGW(M)-commissie om het conceptrapport over de resultaten te toetsen. Namelijk of de risico-evaluatie op een goede manier is gebeurd. Of de methoden juist zijn toegepast en alle belangrijke risico’s zijn meegenomen; of de risico’s juist zijn getaxeerd en in de juiste schade klassen zijn ingedeeld.

Wanneer een externe instantie de evaluatie heeft gemaakt en u wilt bijvoorbeeld weten of de risico’s goed zijn getaxeerd, dan kunt u daar vaak alleen achter komen door raadpleging van uw achterban en het uitvoeren van een eigen risico-evaluatie.

U kunt uw instemming aan de evaluatie onthouden wanneer u tot de slotsom komt dat deze tekort schiet. U kunt in dat geval om aanvullingen in de evaluatie vragen of wijzigingen voorstellen. Pas nadat er instemming over de RI&E is, kan uw bestuurder een definitief plan van aanpak opstellen en aan u ter instemming voorleggen.

Zie voor meer informatie:



Naar het begin van het document Vrijwaring Print deze tekst


Wilt u meer weten?
• Stel uw vraag via de vraagbaak, of,
• Stel uw vraag aan een mede abonnee, of,
• Kijk in het cursusoverzicht welke cursussen over dit onderwerp bestaan, of,
• Of zoek in de Databank Medezeggenschap:
in de titels:
..  
in de teksten:
..  
Wetteksten:
..  
Heel OR.nl:
..  
Reacties

Wij stellen uw commentaar en suggesties ter verbetering op prijs!
Heeft u opmerkingen over bovenstaande tekst? Zet die dan in onderstaand tekstvak en druk op de knop "Versturen"

Een reactie van ons moet naar: email adres:


Vrijwaring   © or.nl 2000-2020